CZY FAST-FOOD JEST ZDROWY?

Popularny średni zestaw fast-food (hamburger, średnie frytki i średnia cola) ma wartość kaloryczną 900-1000 kcal. Poza tym w skład takiego dania wchodzą: nasycone tłuszcze zwierzęce, cholesterol, cukier i polifosforany oraz wiele innych składników mniej lub bardziej niekorzystnych dla organizmu człowieka. Tymczasem od jakiegoś czasu do typowych dań kuchni fast-food zaczęto dodawać warzywa. Są to głównie zielona sałata, pomidor i cebula. Podnoszą one nieznacznie wartość żywieniową takiego produktu. Nie zmieniają jednak niekorzystnego działania pozostałych wymienionych komponentów. Dlatego żywieniowcy, świadomi swej bezradności w walce z niezdrowym, ale za to smacznym i tanim jedzeniem fast-food zalecają, żeby go nie „nadużywać“ i traktować raczej jako okazjonalną przyjemność, niż codzienny posiłek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *